T-Mobile Nederland verkocht aan twee investeerders

T-Mobile

T-Mobile Nederland, met 6,9 miljoen klanten de grootste mobiele provider van Nederland, krijgt een nieuwe eigenaar. Private-equitybedrijven Apax en Warburg Pincus nemen het netwerk over voor 5,1 miljard euro. Dit heeft de eigenaar van T-Mobile, Deutsche Telekom, dinsdagochtend bekendgemaakt.

T-Mobile stond al een tijdje te koop; Deutsche Telekom had eerder gemeld dat het van zijn Nederlandse dochter af wil. Ook het Indiase telecombedrijf Reliance Industries bereidde een bod voor op de Nederlandse provider.

De afgelopen jaren verzamelde T-Mobile, dat ook onder de merknamen Simpel, Tele2 en Ben opereert, meer mobiele gebruikers dan concurrenten VodafoneZiggo en KPN. Dankzij overnames en een fusie met Tele2 groeide het marktaandeel in mobiel naar 42 procent. Afgaande op het persbericht lijken de verschillende merknamen voorlopig gehandhaafd te blijven.

Op de mobiele markt is T-Mobile succesvol als prijsvechter met een netwerk dat in vergelijkende tests hoog scoort. Maar veel klanten willen liever één provider voor zowel hun vaste als mobiele dataverbinding en een eventueel tv-pakket.

Het aantal abonnees met een vaste netwerkverbinding is bij T-Mobile laag; 700.000 klanten. KPN en VodafoneZiggo hebben hun eigen vaste netwerken met elk miljoenen klanten. T-Mobile leunt nog grotendeels op glasvezel- en koperlijnen die het huurt van KPN. In april 2021 kondigde T-Mobile wel samenwerking aan met het Open Dutch Fiber netwerk om het aantal glasvezelaansluitingen uit te breiden met 1 miljoen huishoudens. Het is een antwoord op de versnelde uitbreiding van het glasvezelnet van KPN, die ook deels gefinancierd wordt met extern kapitaal.

© Radio SBS