Rechtbank vonnist in zaak moord advocaat Derk Wiersum

Derk

De rechtbank Amsterdam doet maandag uitspraak in de zaak tegen de twee mannen die worden verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum. De 44-jarige raadsman werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert. Het Openbaar Ministerie heeft tegen de twee verdachten, Moreno B. (33) en Giërmo B. (37), een levenslange gevangenisstraf geëist.

Wiersum was een van de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. De moord veroorzaakte een schokgolf. Naar tussenpersonen en mogelijke opdrachtgevers loopt nog volop onderzoek.

Derk Wiersum was op de bewuste ochtend rond 07.30 uur in zijn auto gestapt toen er een man met getrokken wapen op hem afkwam. Het wapen weigerde, waarop de advocaat uitstapte. Buiten de auto werd hij alsnog beschoten en minstens zes keer geraakt. Een schot in het hoofd was dodelijk.

Amsterdammer Giërmo B. werd twee weken later opgepakt toen hij op het punt stond naar Suriname te vertrekken. Rotterdammer B. werd in januari vorig jaar aangehouden. Het tweetal heeft ontkend. Het door het OM opgevoerde bewijs bestaat uit onder meer DNA-sporen en nauwkeurig in kaart gebrachte telefoonbewegingen. De advocaten van de twee verdachten hebben betoogd dat dit te mager is. Zij hebben vrijspraak gevraagd.

De broer van kroongetuige B. is in maart 2018 doodgeschoten, kort na het bekend worden van zijn afspraken met justitie. Na de moord op advocaat Wiersum kwam het Marengoproces onder hoogspanning te staan. In juli is Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij was sinds medio 2020 vertrouwenspersoon van B. Formeel is er niets bekend over opdrachtgevers, maar in brede kring wordt gewezen naar Taghi en diens getrouwen.

Bron: LC

© Radio SBS