OM eist levenslang tegen verdachten van moord op Derk Wiersum

Wiersum

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag levenslange gevangenisstraffen geëist tegen de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum, Giërmo B. (37) en Moreno B. (32). Volgens de officier van justitie was er sprake van een ‘doelbewuste, goed voorbereide aanslag’.

Wiersum werd op 18 september 2019 van dichtbij doodgeschoten bij zijn huis in de Amsterdamse wijk Buitenveldert, net toen hij naar zijn werk wilde gaan. Hij werd zes keer van dichtbij geraakt; een kogel in het hoofd is hem fataal geworden. Onderzoek naar de opdrachtgever duurt voort, maar justitie gaat er vanuit dat de advocaat werd vermoord vanwege zijn bijstand aan Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo tegen de criminele organisatie van hoofdverdachte Ridouan Taghi.

De officier van justitie sprak woensdag in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol volgens berichtgeving van het ANP van ‘een absoluut weerzinwekkende moord, die een schokgolf door de samenleving joeg en wordt gezien als een aanval op de rechtsstaat, op de waarheidsvinding en rechtvaardigheid’.

Geen zekerheid over schutter

Ook al is tot op de dag van vandaag niet 100% duidelijk wie van de twee op die bewuste dag de trekker heeft overgehaald, beide mannen zijn even schuldig, vindt het OM; zij hebben immers vanaf het begin samengewerkt en de aanslag voorbereid. Het meest waarschijnlijk is dat Moreno B. heeft geschoten. De officier van justitie: “Derk Wiersum is de enige die het gezicht van de schutter heeft gezien.”

In een vijf uur durend requisitoir deed het Openbaar Ministerie uit de doeken hoe verdachten Giërmo B. en Moreno B. gezamenlijk de moord moeten hebben voorbereid en gepleegd. Het dna van beide verdachten werd teruggevonden in de gestolen auto’s die bij de liquidatie en de voorbereidingen werden gebruikt.

Bovendien werden in de op de dag van de moord gebruikte witte Opel Combo bloedsporen van Wiersum aangetroffen. Als de auto’s in de buurt waren van het huis van de advocaat – diverse malen gespot met behulp van beveiligingscamera’s -, dan waren de telefoons van beide verdachten dit ook, zo heeft uitgebreid onderzoek uitgewezen. Wiersum moet wekenlang in de gaten zijn gehouden voordat hij uiteindelijk werd doodgeschoten, aldus het OM.

Peter R. de Vries

De inhoudelijke behandeling van de zaak neemt vijf dagen in beslag en begon afgelopen maandag in de zwaarbeveiligde rechtbank bij Schiphol. De veiligheidsmaatregelen waren extra streng in verband met de aanslag op Peter R. de Vries van vorige week, melden diverse kranten. Wiersum stond voor zijn dood immers kroongetuige Nabil B. bij, voor wie De Vries sinds vorig jaar optrad als adviseur naast zijn twee advocaten, Peter Schouten en Onno de Jong.

Gedurende de eerste twee zittingsdagen, waarop de rechtbank in detail het dossier doornam, deden beide verdachten Moreno B. en Giërmo B. er goeddeels het zwijgen toe. Wel las Moreno B. dinsdagmorgen een korte verklaring voor. “Ik kan u garanderen dat ik meneer Wiersum niet heb doodgeschoten,” zei hij. “Ik wist niet wie hij was toen ik in de krant las dat hij was doodgeschoten.”

‘Mijn kind is weg’

Op een emotionele videoboodschap van de vader van Wiersum – “Mijn kind is weg, doorgestreept, kapotgeschoten” – reageerden beide verdachten dat ze meeleven met de familie Wiersum, aangezien zij zelf ook kinderen hebben. Hier voegden zij beide wel direct aan toe dat zij niets te maken hebben met de moord op de advocaat.

Even dreigde de inhoudelijke behandeling vertraging op te lopen, toen de advocaten van de verdachten de rechtbank verzochten om extra getuigen te horen, onder wie kroongetuige Nabil B.. Die zou kort voor de moord op Wiersum ruzie hebben gehad met zijn advocaat, aldus de verdediging. De advocaat van Giërmo B. zou ook Peter R. de Vries willen horen, wat uiteraard onmogelijk is nu deze zwaargewond in het ziekenhuis ligt. De rechtbank wees deze verzoeken af.

De zitting gaat komende week verder; dan komen onder meer advocaten van de verdachten aan het woord. Gerald en Machteld Roethof staan Moreno B. bij; namens Giërmo B. treedt Jacques Taekema op. Er is nog een derde verdachte in de zaak: Anouar T. zou de gestolen auto’s voor de aanslag hebben geleverd. Hij zal op een later moment terecht staan.

Bron: ANP

© Radio SBS