Nederland loopt zich warm voor persconferentie

persconferentie

Ernst Kuipers heeft vanavond zijn eerste coronapersconferentie als de kersverse minister van Volksgezondheid. En al mag er dan een nieuwe minister staan, de versoepelingen zijn natuurlijk alweer uitgelekt. Zo gaan de hogescholen, universiteiten en het MBO weer open. Er mag weer op afspraak gewinkeld worden, onder voorwaarde gesport en op afspraak geknipt. En dat is alle ruimte die we van het OMT krijgen, zegt corona-data-analist Yorick Bleijenberg.

Volgens Bleijenberg stijgt het aantal besmettingen snel, terwijl de ziekenhuizen een dalende trend laten zien. Wel wordt verwacht dat dat aantal ziekenhuisopnames zal stijgen. Bleijenberg tekent daarbij aan dat de boosters veel goeds hebben gebracht én dat omikron anders is dan de Delta-variant, wat vergelijken met de vorige versoepelingen bemoeilijkt. Wel is duidelijk dat er veel ongevaccineerden op de IC liggen.

Ook de vergelijking met Denemarken is lastig: daar is een andere booster en ligt het aantal gezette boosterprikken hoger dan hier. Wel heeft Denemarken meer besmettingen dan tijdens de vorige piek en een record aantal ziekenhuisopnames. Ook in het VK blijft het aantal IC-opnames vlak, maar stijgt het aantal ziekenhuisopnames. Wat als gevaar heeft dat er veel uitval zal zijn van de beroepsbevolking.

De horecasluiting vooralsnog gehandhaafd blijft, er wordt volgens Bleijenburg stapje voor stapje versoepeld. ‘De besmettingen zijn wel aan het stijgen, daarmee neem je een risico. Het OMT gaat zeggen dat de situatie in de ziekenhuizen slecht is, we zitten met 400 IC-opnames wel op de max, daar zijn we net onder gedoken. Bij dansen met Jansen zagen we duidelijk dat het festivals en nachthoreca hard rondgaat’.

Bron: BNR

Adres

Adres

facebook bollywood hits
© Radio SBS