Man (24) aangehouden die verdacht wordt van plaatsen explosieven in Alblasserdam

dode

De politie heeft donderdagmiddag een 24-jarige man uit Amsterdam aangehouden die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de explosie aan De Boezem in Alblasserdam en het plaatsen van een explosief op de Merelstraat in diezelfde plaats.
De man werd opgepakt op het Delflandplein in Amsterdam. Zijn huis is doorzocht en zijn auto is in beslag genomen. Woensdag is in deze zaak al een 43-jarige vrouw uit Rotterdam opgepakt.

De zaak draait om de mislukte invoer van een partij cocaïne in de haven van Antwerpen. Begin augustus werd een man uit Hoofddorp ontvoerd. De ontvoerders bleken het verkeerde slachtoffer te hebben meegenomen. Een 59-jarige man uit Alblasserdam meldde zich bij de politie met het bericht dat hij het waarschijnlijke doelwit was.

In de nacht van 13 op 14 augustus werd brand gesticht bij een pand in Zwijndrecht. Dat gebouw is eigendom van de man uit Alblasserdam. De woning van zijn vriendin aan de Boezem in Alblasserdam, waar de man geregeld verbleef, werd op 14 augustus, de dag van de brand in het pand in Zwijndrecht, gesloten.

Twee dagen later volgde dezelfde maatregel voor de woning van de dochter van zijn partner aan de Merelstraat in Alblasserdam. De burgemeester nam die maatregel om nieuwe escalaties te voorkomen en de veiligheid van en in de buurt te bewaken.

Beide panden worden sindsdien beveiligd. Dat kon niet verhinderen dat de woning aan De Boezem in de nacht van 27 op 28 augustus door explosieven schade opliep. Het pand aan de Merelstraat bleef gespaard, omdat het geplaatste explosief niet afging.

De criminelen maakten bij hun acties in Alblasserdam gebruik van geavanceerde technieken. Zo werden bijvoorbeeld camera’s via deurbellen uitgeschakeld, zodat van het moment van de explosie in de directe omgeving geen beeldmateriaal beschikbaar is.

Ook in Hendrik Ido Ambacht werd een woning beschoten. Dat gebeurde op zaterdag 28 augustus. Het huis aan de Tromplaan is van de zoon van de vriendin van het mogelijke doelwit uit Alblasserdam. De woning was al eerder door de burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht gesloten.

Bron: Rijnmond

© Radio SBS