Kabinet kondigt nieuwe coronamaatregelen aan

maatregelen

Dansen in discotheken, feestcafés en nachtclubs is voorlopig weer voorbij. Dat maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge vrijdagavond bekend op een ingelaste coronapersconferentie. De horeca moet de komende tijd om middernacht dicht en iedereen heeft een vaste zitplaats. Alle maatregelen gaan zaterdagochtend 06:00 uur in en gelden tot 14 augustus.

Reden voor de nieuwe maatregelen zijn de hard oplopende coronacijfers. De afgelopen dagen nam het aantal positieve testen, mede door de nieuwe deltavariant, enorm toe. Zo meldde het RIVM vrijdag 6986 nieuwe besmettingen. Het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is inmiddels bijna vijf keer zo hoog als dat van de zeven dagen daarvoor.

Door die hoge cijfers komt er voorlopig een eind aan het Testen voor Toegang in de horeca, waardoor nachtclubs en discotheken de deuren moeten sluiten. Horecabezoek mag alleen met een vaste zitplaats en op anderhalve meter afstand. Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 06:00 uur ’s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.

Een vaste zitplaats is ook noodzakelijk bij evenementen en voor publiek van culturele manifestaties of professionele sportwedstrijden. In bijvoorbeeld voetbalstadions en bij congressen mag twee derde van de capaciteit worden bezet als mensen getest zijn, er hoeft dan ook geen afstand te worden gehouden. Als bezoekers niet getest zijn, mag een derde van de capaciteit bezet worden. Ook een bioscoopzaal mag voor maximaal een derde worden gevuld door mensen zonder test.

Meerdaagse evenementen mogen niet doorgaan; ze mogen maximaal 24 uur duren. Een negatieve test als toegangsbewijs is vanaf 13 juli maximaal 24 uur geldig, in plaats van de 40 uur die eerder gold.

‘Hou feestjes klein en beheersbaar’

“Het afremmen van het virus gaat niet alleen om aanscherping van maatregelen voor de horeca, evenementen en culturele sector. Kijk ook naar de eigen omgeving”, vertelde Rutte tijdens de persconferentie. “Ik snap dat er borrels, feestjes en barbecues worden gehouden. Iedereen heeft behoefte aan gezelligheid. Op zich kan dat maar doe het verstandig en neem verantwoordelijkheid. Hou feestjes klein en beheersbaar.”

Bron: Rijnmond

© Radio SBS