Groenten afgeschermd verkopen Surinaamse markt

Anti-corona schermen Groente kwatta markt

Anti-corona schermen op Surinaamse markt: De leiding van de Landbouwmarkt Kwatta heeft anti-corona schermen, vervaardigd van stevig plastiek en hout, geplaatst op de toonbanken. Vijay Jarbandhan, voorzitter van de Stichting S. Kisoensingh Landbouwmarkt Kwatta, legt uit dat de plastieken gordijnen bedoeld zijn om zowel de verkoper als de klant te beschermen tegen corona. Aan Suriname Herald zegt hij dat de districtscommissaris een onderhoud had met de marktvertegenwoordigers.

Op hun is het beroep gedaan om ervoor te zorgen dat de COVID-maatregelen in acht worden genomen, waarbij eenieder zoveel als mogelijk beschermd wordt. De marktleiding heeft toen besloten om preventieve maatregelen te treffen. Een daarvan is het plaatsen van afscherm gordijnen, die geheel door de leiding van de markt worden bekostigd.

De markt bestaat uit een aantal hallen. Het plaatsen van deze afschermgordijnen heeft de marktleiding SRD 18.000 gekost. Jarbandhan merkt op dat de overige hallen nog gedaan moeten worden en volgens hem wordt dit een uitdaging. “We moeten dit gaan zien als het nieuwe normaal,” zegt hij. De vis- en vleeshal zullen volgens Jarbandhan veel meer gaan kosten, omdat de toonbanken van beton zijn.

Verkoop gaat normaal door

Jarbandhan legt uit dat het verkopen van groenten en fruit niet verhinderd wordt door de schermen, omdat er een ruimte van dertig centimeter is onder de schermen voor het doen van de nodige transacties. Het zal een tijdje duren, voordat de verkopers en de marktbezoekers hieraan gewend raken, maar hiermee worden beide partijen beter beschermd, is Jarbandhan van oordeel. “Het is wennen en nu een beetje warmer. Liever leveren we een beetje van de vrijheid in om de markt open te houden,” zegt hij.

Preventieve maatregelen

Bij de hoofdingangen worden de handen van de bezoekers ontsmet en hun temperatuur gemeten. De verschillende uitgangen zijn gesloten, waardoor er alleen hoofd in- en uitgangen zijn. Er zijn speciaal mensen ingezet om de marktbezoekers erop te attenderen om zoveel als mogelijk afstand te houden van elkaar. Het houden van 1,5 meter afstand gaat nog moeilijk, merkt Jarbandhan op. Volgens hem moet de mindshift nog komen. De mensen worden eveneens gevraagd om niet met het gezin de markt te bezoeken.

Om ervoor te zorgen dat grote groepen mensen niet in een keer de markt bezoeken, heeft de leiding voor gezorgd dat de markt op de zondag, woensdag en vrijdag open is voor het publiek. Als er geen lockdown weekend is, is de markt op de zondag normaal open. Door meerdere dagen open te zijn voor het publiek kan de consument zelf bepalen wanneer die haar boodschappen doet bij de markt, merkt Jarbandhan op.

Geen eten meer in de eetzaal

Het is niet meer mogelijk om uitgebreid te gaan eten in de eetzaal van de markt waar verschillende gerechten worden verkocht bij de diverse eetstands. Jarbandhan merkt op dat de bezoekers die speciaal voor eten naar de markt gingen, minder is geworden. De eetstands verkopen op afhaalbasis. De marktmeester heeft moeten vernemen dat de lekkere saoto niet meer zoveel verkocht wordt.

De markt was tevens een trekpleister waar gezinnen, vrienden en familie gezamenlijk ernaartoe gingen om na het doen van inkopen te gaan genieten van het eten. Dit beeld behoort nu, met de intrede van corona, tot het verleden.

De marktleiding heeft eveneens haar inkomsten zien verminderen, maar belangrijk is dat de markt openblijft. Niets is minder prettig als er sprake is van een besmetting. Jarbandhan zegt dat er tot nu toe geen sprake is geweest van besmetting bij de markt. De leiding heeft ook liever dat het zo blijft.

Bron: Srherald

Wil je meer lezen dan alleen over Anti-corona schermen?

Adres

Adres

facebook bollywood hits
© Radio SBS