‘Einde 1,5-meterregel in zicht

anderhalvemeterregel

Na ruim anderhalf jaar wordt er over een kleine twee weken een streep gezet door de anderhalvemeter-regel. Op 25 september vervalt het advies om afstand tot anderen te bewaren, meldt NOS op basis van bronnen in Den Haag.

De afschaffing van de anderhalvemeterregel per 25 september zou vandaag tijdens een urenlang kabinetsoverleg in het Catshuis in Den Haag zijn beklonken. Aanstaande dinsdag volgt er een nieuwe persconferentie, waarin demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge alle veranderingen per 25 september bekend zullen maken.

Daaronder is naar alle waarschijnlijkheid ook de boodschap dat we bij bezoek aan horeca, bioscopen en theater een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. In de praktijk zal dat betekenen dat je een vaccinatie- of testbewijs moet kunnen tonen als je naar binnen wilt.

De ‘indirecte dwang’ om jezelf te laten vaccineren, valt bij velen in slechte aarde. Zo ook bij het Haarlemse Tweede Kamerlid Wybren van Haga, die erop wijst dat De Jonge eerder zei dat ‘er geen voordelen komen voor mensen die al een vaccin hebben gebruikt.’

De openingstijden voor horeca blijven naar verluidt ongewijzigd, wat betekent dat bedrijven in deze sector hun deuren op z’n vroegst om 6.00 mogen openen, en uiterlijk om middernacht weer moeten sluiten. Over de regels voor de evenementensector, waartegen door het collectief Unmute Us gisteren voor de tweede keer werd geprotesteerd, is nog geen besluit genomen.

Wel zou het kabinet hebben besloten dat de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer in stand blijft. Daar zinspeelde De Jonge eerder deze week al op, toen hij in een interview zei dat vooral kwetsbare mensen er niet blij mee zijn als ‘ze tegen iemand aangeplakt staan die de hele tijd in hun nek staat te ‘aerosolen’.”

Bron: NHnieuws

© Radio SBS