Drinkwater van 26.000 huishoudens in en rond Twentse stad verontreinigd; Vitens roept op water eerst drie minuten te koken

drinkwater

Waterbedrijf Vitens waarschuwt inwoners van Oldenzaal en omstreken om het water uit de kraan eerst drie minuten te koken voor het te consumeren. Bij controles is gebleken dat een lichte verontreiniging met E-coli en enterococcen aangetroffen. Het gaat om 26.000 huishoudens in Oldenzaal en het buitengebied richting De Lutte.

Vitens heeft alle klanten vanavond een mail gestuurd, waarin het oproept voorzichtig te zijn met het drinken van water. „Deze bacteriën komt overal in het milieu voor, dit mag uiteraard niet voorkomen in het drinkwater. Omdat wij geen risico willen nemen met uw gezondheid roepen wij u op, om uw drinkwater in ieder geval tot nader orde voor consumptie drie minuten te koken. Dit geldt voor het maken van koffie, thee, limonade, flesvoeding, tanden poetsen en voor het bereiden van uw maaltijden”, zo zegt Vitens in de mail.

Sporen van bacteriën

De afgelopen dagen is uitgebreid onderzoek gedaan. Tot vandaag zijn door de onderzoekers nog steeds kleine sporen van deze bacteriën aan. „We nemen geen enkel risico met de volksgezondheid en daarom wordt dit kookadvies afgegeven”, zegt woordvoerder Claire Swart van Vitens.

Kookadvies

Consumenten wordt opgeroepen het kraanwater drie minuten in een pan of fluitketel te koken voor het te consumeren. Daarna is de bacterie niet meer aanwezig en is het water weer veilig om te drinken. Consumeren wordt mee bedoeld het maken van koffie, thee, limonade, flesvoeding, tanden poetsen en voor het bereiden van maaltijden. Inwoners kunnen wel gewoon douchen, in bad gaan en de wc doorspoelen.

Maag- en darmklachten

Mensen die het water niet koken lopen een kleine kans dat maag- of darmklachten optreden. Bij klachten wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts. De GGD is op de hoogte van deze situatie. Vitens neemt een groot aantal watermonsters om de kwaliteit te monitoren en voert actief werkzaamheden uit om dit probleem te verhelpen. „Ook vrijdag zal dit proces worden voortgezet om er zeker van te zijn dat de bacteriën uit het water zijn verdwenen”, aldus Swart.

Bron: Gelderlander

© Radio SBS