Amsterdammer (22) verdacht van beramen moordaanslag op premier Rutte

Amsterdammer

De politie heeft afgelopen zomer een 22-jarige Amsterdammer gearresteerd voor het beramen van een moordaanslag op demissionair premier Mark Rutte.

De Amsterdammer Yavuz O. wordt verdacht van bedreiging en het voorbereiden van een aanslag op politici, waaronder demissionair premier Mark Rutte. Ook wordt hij verdacht van opruiing met terroristisch oogmerk in een groep op messenger-app Telegram, waar veel complottheorieën verspreid worden.

Yavuz O. plaatste het afgelopen jaar opruiende berichten in onder andere het openbare Telegram-kanaal ‘De Bataafse republiek’. Dit kanaal werd begin deze week gesloten door justitie wegens de opruiende en bedreigende berichten die daar gedeeld werden.

‘Shooten’

Op 12 december plaatste Yavuz O. een foto van de ministers en koning op het bordes met de begeleidende tekst: ‘ben benieuwd wat het volk hiervan gaat doen?’ Een andere gebruiker reageerde daarop met ‘inderdaad dankzij hun is Nederland naar de klote’ waarop de Amsterdammer weer reageerde ‘Precies. En ik ga er verandering in brengen. Meeste Nederlanders hebben toch hekel aan die Rutte’ en/of ‘Zou je het in je hebben om ze allemaal te shooten? Gwn vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar.’

Yavuz O. heeft volgens de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie in Den Haag met één of meer personen (onder meer) gecommuniceerd over het vermoorden van de premier. Hij schreef over het ‘afknallen van Rutte als hij buiten gaat fietsen’.

Bovendien meldde hij op zoek te zijn naar wapens: een Glock of een Scorpio. En vroeg hij zijn contacten of iemand een wapen kon leveren.

Beveiliging

De beveiliging van Rutte was al opgeschroefd nadat vorige maand bekend werd dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. De dreiging komt uit de hoek van de georganiseerde misdaad en speelde op dat moment al een maand. Er zouden zogeheten spotters zijn gezien in de omgeving van de premier, verdachte personen die gelieerd zijn aan de georganiseerde misdaad.

Rutte was zelf geen voorstander van extra beveiliging. Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), heeft daarop een indringend gesprek gevoerd met de demissionair premier, waarna de VVD-leider alsnog akkoord is gegaan met enkele opgeschroefde veiligheidsmaatregelen.

© Radio SBS